Voor en door Utrechters: vijf mooie en geslaagde initiatieven op Voor je Stadsie!

Sandra
Voor je Buurt
Published in
5 min readSep 28, 2021

--

Altijd al hart voor ons Stadsie gehad maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen om Utrecht, of jouw wijk, nog mooier, socialer, gezelliger, groener of duurzamer te maken? Deze vijf initiatiefnemers gingen je voor en hebben stuk voor stuk Utrecht een beetje mooier gemaakt! Raak geïnspireerd om net zoals deze initiatiefnemers iets moois bij te dragen aan onze stad!

Free-run parcours voor het Bankaplein
Roos heeft een mooie campagne opgezet om een deel van de speeltuin Bankaplein groener, duurzamer, inclusief en uitdagend voor alle leeftijden te maken! De wat oudere kinderen vonden de speeltuin eigenlijk niet uitdagend genoeg meer, terwijl buiten spelen juist zo lekker en belangrijk is voor kinderen. Om ook voor deze kinderen een fijne speelplek in de wijk te creëren, hebben ze maar liefst €16.170 opgehaald! Roos zegt hierover: “De crowdfundingactie was zo voorbij”. Zij en het projectteam hebben veel gepromoot via social media, zijn gaan flyeren en zijn ook langsgegaan bij ondernemers. Het geld is gebruikt om deel van de speeltuin om te bouwen tot een heus parcours met onderdelen waar voor ieder wat wils tussen zit. Het slagen van de verbouwing is gevierd met een (her)opening van de speeltuin. En nu het parcours er eenmaal is, wordt de speeltuin ook veel bezocht! Volgens Roos is iedereen ontzettend enthousiast geworden van het vele groen, zeker in de zomer. Iedereen die heeft meegewerkt aan dit initiatief is ontzettend trots en blij met hoe het gelopen is: “Tof dat het zo goed is gelopen bij ons en dat heel veel mensen ook bleven kijken hoe ver we stonden.”

Spelenderwijs leren
Een ander leuk én leerzaam initiatief is van vijf jonge entrepreneurs die kinderen spelenderwijs meer over duurzaamheid en klimaatverandering wilden leren! Zij hebben een interactief bordspel gemaakt voor kinderen in het basisonderwijs dat zij in de klas kunnen spelen. Een mooie bijkomstigheid is dat het spel ook met duurzame materialen is ontwikkeld! Met hun campagne hebben ze geld opgehaald om het spel opnieuw vorm te geven. Daarnaast is het spel nu opgeschaald waardoor nog meer kinderen meer kunnen leren over duurzaamheid en klimaatverandering. Ontzettend relevant en ook nog eens leuk! De kinderen zijn dolenthousiast en raden het spel dan ook zeker aan.

Uniek 4 en 5 mei monument in Leidsche Rijn
Ook een ontzettend mooi initiatief is de crowdfundingcampagne van Xander voor een uniek 4 én 5 mei monument in Leidsche Rijn. Het monument dient niet alleen als een mooie manier om te kunnen herdenken en de vrijheid te kunnen vieren, maar heeft ook een verbindend effect in de wijk. Xander en zijn projectteam hebben ontzettend veel geld opgehaald en daarnaast ook een mooie bijdrage gekregen van het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Het monument, dat als enige in Nederland zowel 4 als 5 mei symboliseert, is zelfs onthuld door burgemeester Sharon Dijksma.

Een groene buurttuin voor Overvecht
Myriam heeft vanuit het Leger des Heils een campagne opgezet om samen met de buurtbewoners een groene en gezellige buurttuin voor het multifunctioneel centrum De Dreef in Overvecht te realiseren. Er werden brainstormsessies georganiseerd voor het ontwerp voor de tuin waar maar liefst 30 buurtbewoners aan hebben meegedaan! Ook bij de aanleg van de tuin waren veel mensen betrokken. Elke week worden er twee dagen in de tuin gewerkt, en de buurtbewoners komen maar al te graag een handje helpen of zelfs hun eigen planten brengen! De groene tuin is een gezellige ontmoetingsplek geworden waar mensen samenkomen, groenten verbouwen om mee te nemen of om een lekkere lunch voor de buurtbewoners van te maken, en activiteiten kunnen organiseren. Myriam geeft aan dat ze echt zien dat er door de tuin nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Ook buurtbewoners zijn enthousiast en vertelden aan ons dat ze door de buurttuin makkelijker in contact zijn gekomen met andere buurtbewoners. Een goed geslaagd initiatief waarbij de tuin precies is geworden wat de initiatiefnemers ervan hadden gehoopt!

Huis van Vrede support een Kanaleneiland merchandise lijn
Henk heeft campagne gevoerd voor het voortbestaan van het buurtcentrum Huis van Vrede in Kanaleneiland. Als onderdeel hiervan support het Huis van Vrede een startende sociale onderneming die zich huist in het buurtcentrum. Het buurtcentrum is een belangrijke plek in buurt die zorgt voor meer verbinding, en is daarnaast een fijne ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk. Om deze plek te kunnen behouden draagt het Huis van Vrede bij aan een sociale onderneming in het naaiatelier van het buurtcentrum die zich richt op een heuse Kanaleneiland merchandise lijn, geheel met eigen logo! Via Voor je Stadsie is Huis van Vrede daarnaast gekoppeld aan de Zorg van de Zaak Foundation, die bij hebben gedragen aan initiatieven die zorgen voor maatschappelijke participatie in Kanaleneiland. Ze droegen €1.000 bij aan deze mooie campagne! Doordat Henk, met behulp van de Zorg van de Zaak Foundation, het doelbedrag heeft gehaald, is de kledinglijn een feit geworden. De sociaal ondernemer is momenteel druk bezig met het verwezenlijken hiervan. Met de inkomsten kunnen ze mooie activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding voor kinderen, Nederlands les of een kleding- en etenswaren markt, blijven organiseren voor de buurt. De initiatiefnemers waren blij met de begeleiding vanuit Voor je Stadsie en mede dankzij de goede samenwerking en de grote achterban van het buurtcentrum is dit initiatief meer dan geslaagd!

Bovenstaande initiatiefnemers zijn erg enthousiast over het platform en de begeleiding die we daarop bieden. Henk geeft aan blij te zijn met hoe de begeleiding verloopt: “Je krijgt goede richtlijnen en aanduidingen over wat wel en niet werkt”. Ook Myriam was positief: “Het werkt eenvoudig en je kunt de link heel makkelijk delen wat goed bijdraagt aan mensen bereiken”. Myriam geeft ook aan dat de begeleiding heel fijn was: “We kregen een aantal tips van hoe je crowdfunding opzet en het was prettig samen na te denken over hoe je een plan kunt maken”.

Sta je inmiddels ook te popelen om je eigen initiatief te starten? Meld je aan bij ons platform Voor je Stadsie en wij begeleiden en helpen je om zo jouw droom voor een mooier, groener en gezelliger (stukje) Utrecht waar te maken!

--

--